Top 10 beste Sporthorloges van 2022

Een sporthorloge helpt je bij het stellen van doelen en het tracken van je prestaties. Met behulp van een sporthorloge zal je sneller progressie kunnen boeken en kun je inzichtelijk maken waar de progressie te behalen valt. Of je nu gaat hardlopen, fietsen of zwemmen, met een goed sporthorloge kun je bij iedere sport je prestaties meten.

Wil je meer weten over wat de best sporthorloges zijn van 2022? Lees dan snel verder!

Wat is een sporthorloge?

Eerder schreven wij al een blogartikel over de beste hardloophorloges. Mocht je dat artikel hebben gelezen zal je je afvragen of er overlap zit tussen het artikel over hardloophorloges en deze. Er is wel enige overlap, maar deze is minimaal. We zien namelijk best wat verschillen tussen hardloophorloges en sporthorloges.

Een sporthorloge beschikt naar onze mening namelijk over de functionaliteit om meerdere sporten te kunnen meten en uitgebreider te kunnen meten. De sporthorloges die hieronder voorbij komen hebben allemaal de mogelijkheid om meerdere sporten te meten en bevatten uitgebreide tracking mogelijkheden.

Onze keuze voor beste 10 sporthorloges van 2022

Hieronder hebben we, naar onze mening, de beste 10 sporthorloges voor je op een rijtje gezet. We hebben goed gekeken naar de verschillende sporthorloges op de markt. We hebben daarbij rekening gehouden met ervaringen en beoordelingen van gebruikers. Uiteindelijk heeft dit gezorgd voor de selectie hieronder.

Een goed sporthorloge is te krijgen voor zo’n €250, maar je kan er ook een kopen voor meer dan €500. Het hangt er natuurlijk vanaf wat je er mee wilt doen. Alle sporthorloges hieronder beschikken over de mogelijkheid om meerdere sporten te meten. Over het algemeen is het zo dat des te duurder een sporthorloge is, des te uitgebreider de tracking mogelijkheden voor de verschillende sporten. Om deze reden hebben we, op basis van prijs, de sporthorloges onderverdeeld in budget, middenklasse en topklasse categorieën.

Beste budget sporthorloges

De sporthorloges die onder de beste budget sporthorloges vallen zijn de goedkopere uit onze top 10. Ben je op zoek naar een goed sporthorloge dat niet al te duur is? Check ze dan hieronder.

Garmin Forerunner 245 – beste budget sporthorloge

Wellicht dat je de Forerunner 245 eerder voorbij hebt zien komen in ons artikel over de beste hardloophorloges. Naast hardlopen is het ook mogelijk om de sporten zwemmen, fietsen, triatlon en fitness te tracken. Vandaar een plekje voor dit mooie horloge in de top 10 van de beste sporthorloges.

Garmin Forerunner 245 beste allround hardloophorloge

Zoals hierboven benoemd kan je met behulp van de Garmin Forerunner 245 je prestaties meten bij het hardlopen, fietsen, zwemmen, fitness en triatlon. De Forerunner 245 beschikt helaas niet over de mogelijkheid om je prestaties te meten tijdens het zwemmen in het open water. Hier is namelijk geen sportprofiel voor. Ook kun je met het sporthorloge niet je kritische zwemsnelheid meten.

De Garmin Forerunner 245 heeft een erg goede GPS sensor die het mogelijk maakt om naast GPS ook verbinding te maken met Galileo en GLONASS satellieten. Mocht je in de bossen gaan hardlopen of fietsen dan is het signaal vaak wat minder goed, maar dit kan je dus versterken door verbinding te maken met GLONASS of Galileo. Naast een goede GPS sensor beschikt het horloge ook over een geïntegreerde hartslagsensor die zelfs je hartslag kan meten onder water. Het sporthorloge beschikt niet over een barometer. Verschil in hoogtes zal hierdoor gemeten worden met behulp van GPS en dit is helaas minder nauwkeurig.

De Garmin Forerunner 245 zelf beschikt niet over een interne muziekspeler, maar de Forerunner 245 Music editie wel. Ben jij iemand die graag gaat sporten met muziek, dan is de Music editie wellicht wat voor je. Als je een horloge hebt met een interne muziekspeler hoef je geen telefoon meer mee te nemen, vooral bij het hardlopen is dit erg fijn zijn.

Voordelen
 • Geschikt voor verschillende sporten
 • Beschikt over navigatie
 • Erg goede GPS en hartslag sensoren. Zelfs mogelijk om hartslag onderwater te meten.
 • Goede batterijduur
 • Fijn design en licht aan de pols
Nadelen
 • Minder geschikt voor de prestatiegerichte zwemmer
 • Geen barometer, hierdoor minder geschikt voor als je graag hoogte op zoekt tijdens het hardlopen of fietsen
Garmin Forerunner 245 kopen?

De Garmin Forerunner 245 kan bij meerdere webshops worden gekocht. Hieronder zie je een prijsvergelijker.

Garmin Vívoactive 4/4S

De Garmin Vívoactive 4 is een sporthorloge die binnen een serie horloges van Garmin valt waarmee het merk zich wat meer richt op lifestyle. Het is een hybride smartwatch, wat betekent dat het wat weg heeft van een activity tracker en een sporthorloge. Beetje het beste van beide werelden.

sporthorloge garmin vivoactive 4

Zoals hierboven benoemd is de Vívoactive 4 een hybride horloge. Je kan er verschillende sporten mee tracken zoals hardlopen, fietsen, zwemmen, roeien, fitness, wandelen en skiën. Daarnaast kan je ook je gezondheid gedurende de dag meten. Denk hierbij aan een stappenteller, het aantal verbrande calorieën, maar ook je menstruatiecyclus, stressniveau en hydratatieniveau. Het is dus écht een sporthorloge en activity tracker in één.

De Vívoactive 4 is een vrij compleet horloge. Er zit een GPS sensor op die ook kan verbinden met Galileo en GLONASS, een hartslagsensor die de hartslag meet via je pols en verder kan je veel sporten tracken. Al zijn de mogelijkheden voor het hardlopen en fietsen niet heel groot, dus voor de echte prestatiegerichte sporters is het horloge wat minder geschikt.

Verder beschikt het horloge over een interne muziekspeler. Je hoeft dus niet je telefoon mee te nemen als je gaat sporten om muziek te luisteren.

Voordelen
 • Te krijgen in twee maten. Verschil zit ‘m in breedte van de horlogekast (40 mm / 45,1 mm)
 • Goed beschermd tegen krassen door Gorilla Glass
 • Tracking van hydratatieniveau, stressniveau en menstruatiecyclus
 • Veel sportprofielen, ook voor fitness
 • Goede prijs/kwaliteit verhouding
Nadelen
 • Batterij gaat erg snel leeg. Dit is vooral het geval als je gaat hardlopen met GPS en muziek afspeelt
 • Display is soms lastig af te lezen, vooral in de volle zon
Garmin Vívoactive 4/4S kopen?

De Garmin Vívoactive 4/4S kan bij meerdere webshops worden gekocht. Hieronder zie je een prijsvergelijker.

Garmin Forerunner 55

De Garmin Forerunner 55 is een model uit de Forerunner serie. Deze serie is gericht op het hardlopen. Naast het hardlopen is het sporthorloge ook zeer geschikt voor fietsen, zwemmen en voor fitness.

Garmin Forerunner 55

De Garmin Forerunner 55 beschikt over een optische hartslagsensor via de pols. Daarnaast zit er een GPS sensor in die ook kan connecten met GLONASS en Galileo. Hierdoor kan je erg nauwkeurig je locatie tracken. Ook beschikt de Forerunner 55 over navigatie.

De Forerunner 55 beschikt over bluetooth en ANT+. Met ANT+ is het mogelijk om te connecten met, bijvoorbeeld, een borstband met hartslagmeter of cadanssensor voor het fietsen. Met behulp van het sporthorloge kan je je VO2max meten, je fitness leeftijd en krijg je hersteladvies nadat je een sportieve activiteit hebt gedaan.

Bij normaal gebruik gaat de Garmin Forerunner 55 tot wel 14 dagen mee. Heb je de GPS continue aan staan, dan gaat het sporthorloge 20 uur mee.

Voordelen
 • Goede batterijduur tot wel 14 dagen
 • VO2max meting
 • GPS, GLONASS en Galileo tracking
 • Optische hartslagmeting
 • Garmin Coach voor trainingsschema’s
Nadelen
 • Geen ingebouwde muziekspeler
 • Maar één maat horlogekast en bandje. De voorganger, Forerunner 45, had twee maten.
Garmin Forerunner 55 kopen?

De Garmin Forerunner 55 kan bij meerdere webshops worden gekocht. Hieronder zie je een prijsvergelijker.

Polar Vantage M

De Vantage M is een van de goedkopere multisporthorloges van het merk Polar. Het is een erg goed sporthorloge en vergelijkbaar met de Garmin Forerunner 245 die hierboven al voorbij is gekomen. De Vantage M kan voor een hoop sporten gebruikt worden, namelijk voor fitness, fietsen, hardlopen, outdoor, tennis, triatlon, watersport, wintersport en zwemmen.

sporthorloge polar vantage m

De Polar Vantage M beschikt over een goede GPS sensor waarbij de tracking is uit te breiden door te verbinden met GLONASS satelliet. Ideaal dus mocht je in de bossen en/of bergen zitten. Het horloge heeft ook een goede ingebouwde hartslagsensor die zelfs je hartslag onder water meet.

Er zit geen barometrische hoogtemeter op, dus hoogteverschillen worden aangegeven op basis van GPS en dit is helaas wat minder nauwkeurig.

De Vantage M heeft uitgebreide prestatiestatistieken, zo meet het je VO2max, geeft het hersteladvies, je cadans tijdens het hardlopen en je kan je zwemefficiënte meten door middel van SWOLF. Een erg geschikt horloge voor de prestatiegerichte sporter. Het enige wat mist is dat je net als bij de Grit X en Vantage V2 geen ANT+ verbinding hebt. Hierdoor kun je maar één accessoire koppelen voor extra metingen.

Voordelen
 • Te krijgen in twee maten (S/M & M/L)
 • Goede batterijduur en snel opgeladen
 • Goede GPS en hartslagmeting
 • Is te gebruiken voor veel sporten
 • Gebruiksvriendelijke interface
Nadelen
 • Beschikt niet over ANT+
 • Display soms lastig af te lezen volgens gebruikers
 • Met een horlogekast van 46 mm beetje aan de grote kant
Polar Vantage M kopen?

De Polar Vantage M kan bij meerdere webshops worden gekocht. Hieronder zie je een prijsvergelijker.

Suunto 5

De Suunto 5 is het goedkopere sporthorloge model van het merk. Het horloge maakt het mogelijk om meerdere sporten te meten, maar wel wat minder uitgebreid. Het sporthorloge kan je gebruiken voor bergsport, outdoor activiteiten, hardlopen, fietsen, golfen, tennis, wandelen, watersport en wintersport.

sporthorloge suunto 5

De Suunto 5 lijkt erg veel op de Suunto 9 (zie hieronder). Het sporthorloge is wat compacter met een horlogekast van 45 mm en is goedkoper. Naast dat de Suunto 5 compacter is en goedkoper geprijsd missen er wel wat features die wel op de Suunto 9 te vinden zijn.

De Suunto 5 heeft een goede GPS sensor, alleen is deze wel wat minder nauwkeurig dan die van de Suunto 9. Daarnaast is de GPS sensor wat energiezuiniger en zal de batterij dus minder snel leeglopen als de GPS aan staat. Met behulp van de GPS sensor kan je connecten met de GPS, GLONASS en Galileo satellieten.

De Suunto 5 meet de hartslag via de pols. Met behulp van de hartslagmeting krijg je inzicht in je verbranden aantal calorieën, hersteltijd en kan je realtime je hartslag zien tijdens het sporten. Ook kan het sporthorloge je hartslagzones inschatten en je VO2max meten zodat je wat gerichter kan trainen. Wat het een interessant horloge maakt voor de prestatie gerichte sporters.

Voordelen
 • Sporthorloge kan gebruikt worden bij veel verschillende sporten
 • Goede GPS sensor en hartslagmeting op de pols
 • Uitgebreide tracking voor hardlopen, fietsen en zwemmen
 • Goede batterijduur
Nadelen
 • Slechts in één maat te krijgen. Horlogekast is 45 mm breed
 • Geen hartslagmeting tijdens het zwemmen
Suunto 5 kopen?

De Suunto 5 is bij meerdere webshops worden gekocht. Hieronder zie je een prijsvergelijker.

Beste middenklasse sporthorloges

De beste middenklasse sporthorloges zijn iets hoger geprijsd dan de budget sporthorloges, maar kunnen dan ook nét iets meer. Ze zijn wat uitgebreider qua mogelijkheden.

Suunto 9 (Baro)

De Suunto 9 is een vrij compleet sporthorloge van Suunto en kan gebruikt worden bij meerdere sporten, namelijk fietsen, hardlopen, wandelen, wintersport watersport en tennis.

sporthorloge suunto 9

De Suunto 9 is te krijgen in 2 versies, namelijk de 9 en 9 Baro. De Baro is zo’n €100-€150 duurder. Het is daarom goed om te weten wat het verschil is. Het verschil zit eigenlijk al in de naam, namelijk dat de 9 Baro over een barometrische hoogtemeter beschikt. Hierdoor kan de Baro beter hoogteverschillen meten dan de normale editie. De normale editie zal het via GPS doen. Ben je een sporter die vaak de bergen op zoekt, dan zal de Suunto 9 Baro beter bij je passen dan de normale editie.

De Suunto 9 beschikt over een GPS sensor die, naast GPS, ook kan verbinden met GLONASS om de tracking uit te breiden. Het horloge beschikt over een ingebouwde hartslagmeter op de pols. Deze kan helaas niet je hartslag meten onder water. Verder beschikt het sporthorloge over navigatie via een routelijn en over vooraf geïnstalleerde kaarten die gebruikt kunnen worden hiervoor. Het horloge is helaas wel wat beperkt betreffende inzichten in prestaties voor hardlopen, zwemmen en fietsen. Het is daarom minder geschikt voor de prestatiegerichte sporter.

Voordelen
 • Suunto 9 beschikt over saffierglas en daardoor extreem krasvrij
 • Navigatie via routelijn
 • Vooraf geïnstalleerde kaarten ten behoeve van navigatie
 • Barometrische hoogtemeter op Suunto 9 Baro
 • Goede batterijduur
Nadelen
 • Erg groot sporthorloge met een horlogekast van 51,5 mm.
 • Geen hartslagmeting onder water
Suunto 9 (Baro) kopen?

De Suunto 9 kan bij meerdere webshops worden gekocht. Hieronder zie je een prijsvergelijker.

Polar Grit X

De Polar Grit X is een echt outdoor multisporthorloge. Het horloge heeft een robuuster design dan de Vantage V2 en Vantage M. Wat betreft het aantal sporten die het horloge ondersteund is het vergelijkbaar met de Vantage V2 en M.

sporthorloge polar grit x

Ben je iemand die graag de heuvels en/of bergen op zoekt tijdens het hardlopen, wandelen of fietsen? Dan is de Polar Grit X misschien wel wat voor jou. Het horloge beschikt namelijk over een functionaliteit genaamd ‘Hill Splitter’. Dit zorgt voor meer gedetailleerde informatie over je prestaties tijdens de heuvelopwaartse en heuvelafwaartse delen van je trainingssessie.

Het sporthorloge beschikt over afslag voor afslag navigatie en als je dit aan zet tijdens het je trainingssessie zal je ook meldingen krijgen over heuvels die nog moeten komen.

De Grit X beschikt over veel functionaliteiten die de Vantage V2 ook heeft, het verschil zit ‘m toch wel in het robuuste design en outdoor functies. Zo kan je veel informatie over het weer aflezen op de Grit X en daarnaast heb je de Hill Splitter functionaliteit zoals hierboven al benoemd. Mocht je vaak lange wandeltochten of trailruns doen, dan kan de Grit X zeker een geschikt sporthorloge zijn.

Voordelen
 • Te krijgen in twee maten (S/M & M/L)
 • Beschikt over twee soorten navigatie
 • Barometrische hoogtemeter
 • Goede batterijduur
 • Ideaal voor echte klimmers vanwege Hill Splitter functionaliteit
Nadelen
 • Beschikt niet over ANT+
 • Display soms lastig af te lezen volgens gebruikers
Polar Grit X kopen?

De Polar Grit X kan bij meerdere webshops worden gekocht. Hieronder zie je een prijsvergelijker.

Beste topklasse sporthorloges

De meest uitgebreide sporthorloges vallen onder de categorie ’topklasse’. Het zijn zeker geen goedkope horloges, maar je kan er wel enorm veel mee. Ben je een fanatieke en/of prestatiegerichte sporter, wellicht dat een van de sporthorloges hieronder iets voor je is.

Garmin Fenix 6 – beste topklasse sporthorloge

De Garmin Fenix 6 is een erg compleet multisporthorloge en is in meerdere varianten te krijgen. Zo is er een normale editie, een Pro editie en de Solar editie. Daarnaast is de Fenix 6 in verschillende modellen te krijgen, namelijk de 6S, 6 en 6X. Het verschil tussen de modellen en edities zit ‘m vooral in gewicht en breedte van de horlogekast. Wat de Solar editie vooral uniek maakt is dat deze opgeladen kan wroden op basis van zonne-energie.

sporthorloge garmin fenix 6

De Garmin Fenix 6 kan veel verschillende sporten tracken, al zit er wel verschil tussen de modellen. Zo kan de Solar editie de minste sporten tracken en de Pro editie de meeste. Het verschil tussen de normale editie en Solar is dat je met Solar triatlon kan meten, maar geen wintersport. Wil je zo’n beetje alle sporten kunnen meten, kies dan voor de Pro editie. Met de Fenix 6 Pro kan je namelijk hardlopen, fietsen, fitness, tennis, watersport, wintersport, triatlon, outdoor, bergsport en golf meten. Dat niet alleen, je kan ook kaarten inladen voor golfbanen en pistes. Ben je dus een echte wintersporter of golfer, dan is de Fenix 6 Pro echt wat voor jou.

Alles wat jij als sporter wilt meten, is te tracken met behulp van de Garmin Fenix 6. Wat dat betreft is het dus écht een compleet sporthorloge. Er zit GPS op en je kan daarnaast nog het signaal verbeteren door middel van de Galileo en GLONASS satellieten. VO2max is te meten en je kan je hersteladvies terugzien na een training. Er zit een barometrische hoogtemeter op, ideaal voor het fietsen, wandelen of hardlopen in de bergen.

Verder kan de Garmin Fenix 6 veel tracken tijdens het zwemmen, zoals het aantal baantjes, je snelheid, je SWOLF (aantal slagen per minuut) en er zit zelfs een slagherkenning (rugslag, schoolslag of vlinderslag). Ben je echt op zoek naar een sporthorloge voor zwemmen of triatlon, dan is de Solar editie wellicht wel de beste van de drie. De Solar editie maakt het namelijk mogelijk om je hartslag te meten onderwater, voor de andere edities zul je een aparte hartslagband nodig hebben.

Voordelen
 • Uitstekende batterijduur
 • Robuust sporthorloge en door het Gorilla glass is het krasbestendig
 • Geschikt voor veel verschillende sporten
 • Erg goede GPS sensor die vrijwel gelijk verbinding maakt met satelliet
 • Beschikt over navigatie
 • Strava Live Segments & Beacon functie
 • Interne muziekspeler
Nadelen
 • De Pro en Solar modellen zijn erg prijzig voor wat ze te bieden hebben. Je betaald vooral veel extra geld voor een paar extra features
 • Het 6S model kan toch wat lomp voelen aan een kleine pols. Dit door de robuuste bouw van het horloge.

Twijfel je nog of de Garmin Fenix 6 wel wat voor je is? We hebben een uitgebreide review geschreven over het horloge.

Lees hier de review over de Garmin Fenix 6.

Garmin Fenix 6 kopen?

De Garmin Fenix 6 modellen en edities kunnen bij meerdere webshops worden gekocht. Hieronder zie je een prijsvergelijker.

Garmin Forerunner 945

De Garmin Forerunner 945 is het meest uitgebreide sporthorloge in de Forerunner serie. Garmin richt zich met de Forerunner serie voornamelijk op het hardlopen. De Forerunner 945 is een uitstekend horloge voor het hardlopen, maar het kan nog zo veel meer.

sporthorloge garmin forerunner 945

Met de Garmin Forerunner 945 kun je je prestaties tracken bij het hardlopen, fietsen, zwemmen, hiken, skiën, snowboarden, roeien, fitness en golf. Het sporthorloge beschikt zelfs over vooraf ingeladen kaarten van golfbanen en maakt het mogelijk om kaarten te downloaden en er in te zetten voor trailrunning & klimmen.

De Garmin Forerunner 945 is te krijgen in het zwart en heeft een horlogekast van 47 mm. 47 mm is wel wat aan de grote kant, al is het wel goed om te weten dat het horloge wat minder robuust gebouwd is dan de Fenix 6. Door een minder robuuste bouw valt het sporthorloge een stuk minder op om je pols en daarnaast kan deze hierdoor prettiger zitten. Al is dit wel een kwestie van persoonlijke smaak.

De Forerunner 945 beschikt over een goede GPS sensor die kan connecten met Galileo en GLONASS satellieten voor de beste tracking. Een geïntegreerde hartslagmeter die ook onderwater werkt, ideaal voor het zwemmen dus. Ook zit er navigatie op wat erg fijn is voor het fietsen en hardlopen.

Daarnaast zit er een barometer op die hoogteverschillen aan kan geven en een climbpro routeplanner, wat het een geschikt horloges maakt voor de trailrunners en klimmers.

Voordelen
 • Geschikt voor veel verschillende sporten
 • Beschikt over navigatie
 • Strava Live Segments & Beacon functie
 • Interne muziekspeler
 • Ideaal voor klimmers door barometer en climbpro routeplanner
 • Goede GPS en hartslagsensoren
Nadelen
 • Prijzig
 • Slechts in één maat en design te krijgen.
Garmin Forerunner 945 kopen?

De Garmin Forerunner 945 is te koop bij All4running.

Polar Vantage V2

De Vantage V2 is het nieuwste sporthorloge van Polar. Het is een premium multisporthorloge die je kan gebruiken om je prestaties te tracken tijdens het fitnessen, zwemmen, hardlopen, fietsen en als je een triatlon gaat doen.

sporthorloge polar vantage v2

De Polar Vantage V2 beschikt over een goede GPS sensor die zelfs uit te breiden is met Galileo en GLONASS voor beter bereik. Mocht je veel in een stad hardlopen of fietsen met hoge gebouwen of in de bergen dan is dit ideaal. De Vantage V2 beschikt ook over een goede hartslagsensor die je hartslag via de pols meet. Tijdens het zwemmen meet het horloge alsnog je hartslag.

Goed om te weten is dat Polar geen ANT+ functionaliteit op haar horloges heeft zitten. Dit geldt ook voor de Vantage V2. Hierdoor is het sporthorloge wellicht iets minder geschikt voor de echte fanatieke / prestatiegerichte sporters. Via bluetooth kan je slechts één accessoire (zoals bijvoorbeeld een hartslagband) koppelen en wil je er twee of zelfs meer koppelen heb je ANT+ nodig.

Het mooie aan de horloges van Polar is het design, vind ik persoonlijk. Als je het vergelijkt met horloges van Garmin dan is het een ander soort look & feel. Niet heel gek ook, aangezien het twee verschillende merken zijn. De Vantage V2 is een spothorloge, maar qua look & feel had het net zo goed een smartwatch kunnen zijn. Naast dat er goed nagedacht is over een mooi design, is er ook goed nagedacht over het aanbod. Zo is het horloge in twee maten te krijgen, een S/M en M/L. Voor de smalle en brede pols.

Voordelen
 • Te krijgen in twee maten (S/M & M/L)
 • Beschikt over twee soorten navigatie, namelijk afslag voor afslag en een routelijn
 • Barometrische hoogtemeter
 • Sporthorloge kan gebruikt worden bij veel verschillende sporten
 • Uitgebreide trackingsmogelijkheden voor het zwemmen
 • Goede batterijduur
 • Mogelijkheid om Strave Live Segments te syncen
Nadelen
 • Prijs is aan de dure kant als je vergelijkt met een Garmin Forerunner 945 of Fenix 6. Vantage V2 zit in dezelfde prijsrange maar is minder uitgebreid
 • Geen ANT+
Polar Vantage V2 kopen?

De Polar Vantage V2 kan bij meerdere webshops worden gekocht. Hieronder zie je een prijsvergelijker.

Waar moet je op letten bij het kopen van een sporthorloge?

Er zijn veel verschillende soorten sporthorloges op de markt. Hierboven hebben wij, volgens ons, de beste 10 op een rijtje gezet. Naast deze 10 zijn er nog veel meer, dus het is goed om te weten waar je op moet letten bij het kopen van een sporthorloge. Hieronder hebben we wat punten benoemd waar je rekening mee kan houden.

Merk

In onze top 10 zie je Garmin, Polar en Suunto terugkomen. Dit zijn de grootste spelers op de markt, maar zeker niet de enige. Andere merken zijn Wahoo Fitness, Coros, Fitbit, Huawei, Apple, Samsung en nog een stuk meer. We hebben de sporthorloges van de andere merken vergeleken maar ze komen niet in de buurt van de horloges van een Garmin, Polar of Suunto kijkend naar kwaliteit en prijs.

De vraag is dus, welke van de drie merken kies je. Er zijn een aantal punten waar wel duidelijk verschil is te zien tussen Garmin, Polar en Suunto.

Design

Het design van de sporthorloges van Garmin, Polar en Suunto verschilt nogal van elkaar. Of je de ene mooier vind dan de andere is natuurlijk een kwestie van smaak. De sporthorloges van Suunto zijn wat robuuster gebouwd, terwijl die van Polar wat meer een smartwatch design hebben. Garmin hangt er een beetje tussenin en het verschilt nogal per model, zo is de Garmin Fenix 6 wat robuuster gebouwd maar de Garmin Forerunner 245 en 945 zien er wat meer uit als een smartwatch.

LiveTrack

LiveTrack is een feature die alleen op Garmin sporthorloges te vinden is. Door deze feature aan te zetten kan je een noodsignaal uitsturen naar je contacten mocht er iets mis gaan tijdens het sporten. Dit geeft natuurlijk een veilig gevoel als je gaat hardlopen of fietsen. Een ongeluk zit in een kleine hoek. Mocht je zoiets erg fijn vinden, dan is een Garmin horloge wellicht een interessantere keuze dan Suunto of Polar.

Mocht je een betaald Strava abonnement hebben, dan kun je Strava Beacon aanzetten. Dit is hetzelfde als LiveTrack. Wel moet je dan dus een betaald Strava abonnement hebben en moet je sporthorloge het ondersteunen.

App voor analyse

Garmin Connect, Polar Flow en Suunto Movescount zijn de apps van de drie merken die het makkelijker maken om data van je sportsessies te analyseren. Ben je een sporter die graag na afloop van een training de data induikt om deze te analyseren, dan is het goed om de verschillende apps te vergelijken om te zien wat je er zoal mee kunt.

Ik heb zelf een Garmin sporthorloge en gebruik Garmin Connect bijna dagelijks. Ik vind dat zelf een erg fijne mobiele app om trainingen mee te analyseren. Polar Flow schijnt ook goed te werken, de desktop versie wel beter dan de mobiele versie. Suunto Movescount daarentegen is minder gebruiksvriendelijk en niet heel uitgebreid. Mocht je nu Strava gebruiken, dan is dit ook een erg fijne app om data te analyseren, en dan heb je de apps van de eigen merken niet eens nodig.

Breedte van de horlogekast

Bij het kopen van een sporthorloge is het goed om even te kijken naar de breedte van de horlogekast en rekening te houden met de grote van je eigen pols. Als je een smalle pols hebt dan is een horlogekast van 50 mm wellicht wat aan de grote kant en kan het lomp aanvoelen of het staat niet mooi op de pols. Uiteindelijk is dit natuurlijk een kwestie van persoonlijke smaak, maar wel goed om even bij stil te staan als je een sporthorloge gaat kopen.

Garmin Fenix 6 sporthorloge
Het juiste sporthorloge past mooi om de pols

Niveau: beginnend of prestatiegericht

Het is goed om je af te vragen wat je niveau is, voordat je een sporthorloge koopt. Ben je een beginnende of prestatiegerichte sporter? Ben je fanatiek of niet?

Als je een beginnende hardloper of fietser bent dan heb je voldoende aan de Polar Vantage M, Garmin Forerunner 245 of Suunto 5. Echter, als je echt prestatiegericht bent dan wil je wellicht wat meer. Een Garmin Fenix 6 of Garmin Forerunner 945 past dan wellicht wat beter bij je aangezien je met deze sporthorloges je FTP niveau en lactaatdrempel kan testen. Goed dus om na te gaan hoe uitgebreid de trackingmogelijkheden zijn wat betreft bepaalde prestaties.

Wat is je doel?

Bedenk wat je doel is voordat je een sporthorloge koopt. Ben je een iemand die de hele dag door alles wilt meten, tijdens het sporten en die paar keer per jaar dat je gaat roeien of skiën? Of ben je iemand die graag het een en ander meet tijdens het hardlopen en fietsen? Beide is natuurlijk helemaal prima, maar het hangt wel af van welk type sporthorloge bij je past. Wil je écht alles meten, dan is de Fenix 6 zeer geschikt. Wil je alleen je prestaties tijdens het hardlopen en fietsen meten, dan zal je voldoende hebben aan de Polar Vantage M, Suunto 5 of Garmin Forerunner 245.

We zijn aan het einde gekomen van dit artikel. We hopen dat we je voldoende hebben kunnen adviseren over de beste sporthorloges. Mocht je nog vragen of opmerkingen hebben na het lezen van dit artikel, dan horen we dit graag in de reacties.

2 gedachten over “Top 10 beste Sporthorloges van 2022”

 1. Opvallend dat smartwatches, zoals de Apple Watch, niet meegenomen zijn in deze vergelijking. Het voordeel van dergelijke smartwatches is dat er steeds meer apps beschikbaar zijn die aansluiten bij de individuele behoefte van de sporter, zoals apps voor intervaltraining en routebegeleiding.

  Beantwoorden
  • Hoi Gerard,

   Dank voor je reactie. De Apple Watch is, zoals je zelf zegt, een smartwatch en dus meer dan alleen een sporthorloge.
   Bij het schrijven van dit artikel hebben we de Apple Watch goed bekeken en vergeleken, maar toen besloten om deze niet mee te nemen in onze top 10 beste sporthorloges.
   De Apple Watch is een smartwatch die prima gebruikt kan worden voor het sporten, maar wil je bepaalde sportieve inzichten (hersteltijd, fitnessleeftijd, raceprognose) mer uit halen dan komt deze te kort ten opzichte van een sporthorloge als die van Garmin of Polar bijv. Dit was bij het schrijven van het artikel onze conclusie.

   Maar je hebt zeker een punt en goed voor ons om nog eens de Apple Watch te bekijken.

   Groetjes,

   Robin

   Beantwoorden

Plaats een reactie