6 beste compressiekousen voor hardlopen

Compressiekousen helpen om spierpijn en nare blessures te voorkomen en daarnaast zorgen ze voor meer energie in de benen tijdens het hardlopen. Wat zijn de beste compressiekousen voor het hardlopen? Wat zijn compressiekousen eigenlijk en waarom zou je ze tijdens het hardlopen dragen? In deze blog zullen we antwoord geven op deze vragen en daarnaast geven we advies over de beste compressiekousen voor hardlopen van dit moment.

Veel leesplezier en als er vragen zijn dan zien we die graag terug in de reacties onderaan de pagina.

De beste compressiekousen voor hardlopen

Hieronder hebben we een selectie voor je gemaakt van een aantal goede compressiekousen en tubes. We zijn tot deze selectie gekomen na analyse van beoordelingen over de verschillende compressiekousen en daarnaast hebben we er zelf een aantal getest. Tevens hebben we ervaringen van andere hardlopers binnen ons kenniskring verzameld.

We zullen hieronder dus eerst ingaan op een aantal goede compressiekousen en tubes. Verder in de blog gaan we in op de voordelen van compressiekousen en waarom je deze zou kunnen dragen tijdens of na het hardlopen.

Stox Energy – beste compressiekousen

Beste compressiekousen stox energy socks

De compressiekousen van Stox Energy zijn gemaakt van een extra dun, maar stevig materiaal. De compressiekousen zorgen voor de ondersteuning van de enkel, scheen en kuit. De compressie in de sokken verbetert de bloedcirculatie in de benen. Hierdoor kun je hardloopblessures voorkomen, zul je minder spierpijn en vermoeide benen ervaren. Tevens zorgen de kousen voor een beter herstel doordat deze ook na de training te dragen zijn.

We hebben zelf de compressiekousen van Stox Energy getest en ze zitten erg fijn om de voeten en onderbenen. De kousen zijn van goede kwaliteit en en zelfs nadat ze meerdere keren in de wasmachine hebben gezeten voelen ze nog erg goed.

Een mooi voordeel van de kousen van Stox Energy is dat je ze 30 dagen mag uitproberen en als ze niet bevallen kan je ze terugsturen.

Voor- en nadelen compressiekousen Stox Energy

Voordelen

 • Mogelijkheid om na de training te dragen voor extra herstel.
 • Beschikbaar in verschillende kleuren designs.
 • Goede kwaliteit.
 • Kousen zitten fijn en zijn lekker koel.

Nadelen

 • De kousen zijn lastig aan te trekken.

Lijken de compressiekousen van Stox Energy je wat? Deze kan je eenvoudig bestellen via de eigen webshop van Stox Energy.

Wil je meer weten over Stox Energy Socks? Lees dan onze review hierover.

Stox Energy – beste compressie tubes

Beste compressie tubes Stox Energy Socks

Ben je vooral op zoek naar een product dat ervoor zorgt dat je minder vermoeide benen hebt tijdens en na het sporten? Dan is een compressie tube van Stox Energy wellicht wat voor jou. Dit is een zeer goed alternatief voor de compressiekousen van Stox Energy. De compressie tube is van exact hetzelfde materiaal gemaakt als de compressiekous. De tube zorgt, net als de compressiekous, voor een betere bloedcirculatie in het onderbeen.

Het nadeel is dat er geen voetstuk aan zit en je hierdoor de tubes niet aan kan houden na de hardlooptraining. Een voordeel is dat je hierdoor wel je favoriete hardloopsokken aan kan trekken. Nog een mooi bijkomend voordeel is dat de compressie tubes goedkoper zijn dan de compressiekousen. Wat daarnaast nog erg fijn is, is dat je de tubes niet zo vaak als kousen hoeft te wassen. Je zweet namelijk minder bij je onderbenen dan je voeten.

Net als de compressiekousen van Stox Energy, kan je de compressie tubes ook 30 dagen uitproberen. Bevallen ze niet dan kan je ze terugsturen.

Voor- en nadelen compressie tubes Stox Energy

Voordelen

 • Goedkoper dan de compressiekousen van Stox Energy.
 • Beschikbaar in verschillende kleuren designs.
 • Goede kwaliteit.
 • Tubes zitten fijn om de kuiten.
 • Makkelijker aan te trekken dan de kousen.
 • Tubes hoeven minder vaak gewassen te worden.

Nadelen

 • Niet mogelijk om na de training te dragen.
 • Geen ondersteuning van de enkel.

De compressie tubes van Stox Energy zijn makkelijk te bestellen via de webshop van Stox.

Herzog – compressiekousen

compressiekousen Herzog

Herzog was een van de eerste merken die op de markt kwam met compressiekousen. De nadruk van Herzog lag in het begin op het voorkomen van blessures en niet zo zeer het verbeteren van prestaties tijdens het hardlopen.

Net als de compressiekousen van Stox Energy helpen de kousen van Herzog blessures voorkomen. Daarnaast geven de kousen energie terug tijdens het hardlopen en helpen op die manier bij het herstel.

Onze eigen ervaring is dat de kousen van Herzog nét zo goed werken als die van Stox Energy, alleen zijn ze wel een stuk duurder. De kousen van Herzog zijn in verschillende effe kleuren te krijgen, maar niet zo’n hippe designs als die Stox heeft.

Herzog is dus, naar onze mening, nét zo goed als Stox Energy alleen wat duurder en minder leuke kleur designs.

Voor- en nadelen compressiekousen Herzog

Voordelen

 • Beschikbaar in verschillende effe kleuren.
 • Goede kwaliteit.
 • Te gebruiken tijdens en na het hardlopen.

Nadelen

 • Prijzig
 • Eerste paar keer erg wennen met aantrekken.

De compressiekousen van Herzog zijn in meerdere webshops te krijgen. Zo kan je deze makkelijk bestellen via All4running of Hardloopshop.

Herzog – compressie tubes

compressie tubes Herzog

Voor de compressie tubes van Herzog geldt hetzelfde als bij die van Stox. Geen extra ondersteuning en stabiliteit van de enkel nodig? Of wil je je eigen favoriete sokken blijven dragen, dan zijn tubes wellicht wat meer voor je.

De tubes van Herzog zijn in wat vrolijkere effe kleuren te krijgen dan de kousen. De compressie tubes van Herzog zijn wel een stuk duurder dan de tubes van Stox.

Voor- en nadelen compressie tubes Herzog

Voordelen

 • Beschikbaar in verschillende effe kleuren.
 • Goede kwaliteit.
 • Makkelijker aan te trekken dan de kousen van Herzog.
 • Minder vaak in de wasmachine.

Nadelen

 • Prijzig.
 • Kan ze niet aan na de hardlooptraining.

De compressie tubes van Herzog zijn net als de kousen te kopen bij All4running en Hardloopshop.

CEP – compressiekousen

compressiekousen CEP

Lijken de compressiekousen van Stox Energy en Herzog je niks? Dan zijn de kousen van CEP een goed alternatief.

De compressiekousen van CEP geven je veel energie terug tijdens het hardlopen en zorgen voor een goed herstel na de training. De kousen zijn zo gemaakt dat ze extra stabiliteit geven aan je voetbed, enkel en achillespees. Hierdoor heb je minder kans op het oplopen van blessures.

De kousen zijn van goede kwaliteit, al zijn is de stof wel iets dunner dan Herzog en Stox. Dit heeft geen effect op de compressie, maar mocht je compressiekousen in de winter willen dragen is het goed om hier rekening mee te houden.

Voor- en nadelen compressiekousen CEP

Voordelen

 • Beschikbaar in verschillende effe kleuren.
 • Goede kwaliteit.
 • Extra stabiliteit voor voetbed, enkel en achillespees.
 • Geeft energie terug tijdens hardlopen en helpt bij herstel.

Nadelen

 • Gemaakt van dunnere stof, hierdoor niet super warm.

Lijken de compressiekousen van CEP je wat? Deze kan je bestellen bij Bol.com.

McDavid Active Runner – compressiekousen

compressiekousen McDavid

Een ander mooi alternatief van bovenstaande compressiekousen zijn de kousen van McDavid. Deze kousen hebben dezelfde werking als bovenstaande. Zo geven ze energie terug tijdens het hardlopen, helpen ze blessures voorkomen en bevorderen ze het herstel.

De kousen zijn tijdens en na het hardlopen te dragen. Ze zijn zo gemaakt dat er extra steun bij het voetbed zit, wat zorgt voor betere grip. Op deze manier blijft de voet op de goede plek in de hardloopschoen zitten.

De compressiekousen van McDavid hebben dezelfde prijs als die van Stox Energy. Een goedkoper alternatief dan Herzog en CEP. De kousen zijn wel maar in een paar kleuren te krijgen.

Een nadeel aan de compressiekousen, wat terug te lezen is in beoordelingen, is dat de kousen wat afzakken tijdens het hardlopen. Dit kan komen doordat niet de juiste maat gekocht is. In ieder geval goed om hier rekening mee te houden.

Als je compressiekousen aanschaft is het daarom belangrijk om de juiste maat te kopen. Verder in de blog gaan we hier nog op in.

Voor- en nadelen compressiekousen McDavid

Voordelen

 • Goede kwaliteit.
 • Extra stabiliteit voor voetbed.
 • Geeft energie terug tijdens hardlopen en helpt bij herstel.

Nadelen

 • Zakt af tijdens het hardlopen.
 • Weinig kleur designs.

Lijken de compressiekousen van McDavid je wat? Deze kan je bestellen bij Bol.com.

Wat zijn compressiekousen voor het hardlopen?

Een compressiekous is een hulpmiddel dat gebaseerd is op een steunkous. De kous geeft druk, ook wel compressie genoemd, aan je onderbeen. Deze compressie is het hoogst bij je enkel en van daaruit wordt de uitgeoefende druk geleidelijk minder tot aan het bovenbeen (net onder je knie).

Wat doen compressiekousen?

Compressiekousen stimuleren de bloedcirculatie van de benen en zorgen voor maximale zuurstofcapaciteit. Dit komt door de degressieve compressie die in de sokken zit. Hoe dat werkt is als volgt: door de zwaartekracht stroomt het bloed en vocht naar de voeten. Compressiekousen bieden het lichaam wat hulp om het weer naar boven te laten stromen.

Compressiekousen zitten nogal strak om de onderbenen, maar dat hoort zo. Op die manier oefenen ze druk uit en stimuleren zo de bloedcirculatie. De hoogste druk, ofwel compressie, wordt gegeven bij de enkels en van daaruit wordt de compressie geleidelijk minder tot aan het bovenbeen. Op die manier wordt het bloed dus als het ware naar boven geduwd. Dit hele proces stimuleert de bloedcirculatie.

Waarom compressiekousen tijdens hardlopen dragen?

Door het dragen van compressiekousen wordt er een optimale bloedcirculatie gecreëerd en dit zorgt voor een aantal voordelen:

 • Het dragen van compressiekousen voorkomt vervelende blessures. Een veel voorkomende blessure bij hardlopen is shin splints. Shin splints is een overbelastingblessure en kan ontstaan doordat er regelmatig te veel druk op het scheenbeen wordt uitgeoefend. Door die overbelasting ontstaan er irritaties. Compressiekousen kunnen dit helpen voorkomen doordat deze strak om het onderbeen zitten en constante druk uitoefenen, ook op het scheenbeen.

 • Compressiekousen kunnen prestatie verhogend werken. Kousen zorgen tijdens het hardlopen voor een maximale zuurstofcapaciteit wat als gevolg heeft dat je minder snel vermoeide benen krijgt. Minder snel last van vermoeide benen betekent dat je meer kilometers kan maken.

 • Compressiekousen zorgen voor een beter herstel. Tijdens het hardlopen zorgen de compressiekousen voor minder vermoeide benen, wat zal resulteren in minder spierpijn. Maar compressiekousen kunnen ook na de hardlooptraining gedragen worden om het herstel te bevorderen. Je zult merken dat de spierpijn de dag erna een stuk minder is. Een beter herstel zal er dus voor zorgen dat je als hardloper sneller de volgende training kan plannen.

 • Compressiekousen bieden extra ondersteuning. Ze zorgen voor stabilisatie bij de enkels, schenen en kuitspieren en bieden zo optimale ondersteuning op de juiste plaatsen.
hardloper met compressiekous

Compressiekousen of tubes – wat is het verschil?

Naast compressiekousen is er ook zoiets als compressie tubes. Tubes zijn alleen te gebruiken tijdens het hardlopen. De compressie tubes bevatten exact dezelfde eigenschappen als de compressie kousen, echter hebben de tubes geen voetstuk. Dit heeft als voordeel dat je je favoriete enkelsokken kan dragen. Een nadeel is wel dat een tube geen ondersteuning aan de enkel biedt en daarnaast kan de tube niet gebruikt worden na de hardlooptraining. Dit komt omdat er geen compressie werking aanwezig is op de voet maar wel op de kuit. Dit kan als gevolg hebben dat je last krijgt van gezwollen voeten en enkels als je aan het rusten bent na de training. 

Uiteindelijk gaat het er dus om waar je de compressiekous of tube voor wilt gaan gebruiken. Wil je minder vermoeide benen tijdens het hardlopen en spierpijn voorkomen? Dan is de compressie tube voldoende. Wil je daarnaast extra ondersteuning voor je enkel en wil je nog beter herstellen na de hardlooptraining. Kies dan voor een compressiekous.

Welke soorten compressiekousen zijn er?

Compressiekousen of sokken voor het hardlopen zijn er in verschillende soorten. De compressiekous- en tube heb je hierboven al voorbij kunnen zien komen. Dit zijn de populairste type compressiekousen, maar er zijn er meer. Zo heb je compressiesokken tot enkelhoogte. Deze bieden vooral ondersteuning aan je hiel en enkel. Wil je een stabielere enkel, dan zijn deze ideaal. Daarnaast zijn er sokken die compressie bieden bij de middenvoet. Dit zorgt voor een betere doorbloeding van de voeten en zorgt dat je voeten minder snel moe worden.

Hoe trek je een compressiekous aan?

De bedoeling van een compressiekous is dat deze strak om je voet en onderbeen zit, zodat er voldoende druk gegeven kan worden op de juiste plekken. Hierdoor is de kous wel lastig aan te trekken. We proberen het zo eenvoudig mogelijk uit te leggen zodat het jou ook gaat lukken.

 1. Draai de kous tot aan de voet binnenstebuiten, voordat je deze aantrekt.
 2. Het beengedeelte is nu dus omgekeerd en het voetgedeelte blijft binnen in de sok.
 3. Trek nu het voetgedeelte aan tot aan je wreef en zorg dat de kous goed aansluit bij je hiel.
 4. Hierna kun je de rest van de sok met 2 handen over je been heen trekken. Het is belangrijk dat je sok goed om je onderbeen zit en overal netjes aansluit.
compressiesokken hardlopen

Welke maat compressiekous moet ik hebben?

Als je hebt besloten om compressiekousen te gaan kopen moet je natuurlijk weten welke maat je nodig hebt. Bij compressiekousen is het niet nodig om naar de maat van je voet te kijken, maar naar de omtrek van je kuit.

Je moet de omtrek van je kuit meten op het punt waar je kuit het breedst is. Als je de omtrek weet dan weet je welke maat je nodig hebt. De maat van de kousen wordt namelijk op deze manier bepaald.

Persoonlijke ervaring met compressiekousen en tubes

Zoals eerder in de blog hebben aangegeven hebben we beide ervaring met compressiekousen en tubes. Met name Stox Energy Socks, aangezien we die gebruiken.

Bij compressiekousen of tubes merk je vooral dat je energie terug krijgt tijdens het hardlopen en daardoor minder vermoeide benen hebt tijdens en na het hardlopen. De dag erna heb je ook minder last van spierpijn.

We dragen de kousen niet bij iedere training maar vooral nu bij langere duurlopen om op die manier de spierpijn te verminderen en het herstel te bevorderen.

Onze ervaring met Stox Energy Socks

We zijn overtuigd van de kousen van Stox Energy en kunnen deze alleen maar aanbevelen. De kwaliteit is goed en qua prijs zijn ze wellicht wel de gunstigste in de markt. Mocht je ook overtuigd zijn van Stox Energy Socks, neem dan eens een kijken in hun webshop.

Wil je meer weten over Stox Energy Socks? Lees onze ervaring in een review die we geschreven hebben.

We zijn nu aan het einde gekomen van dit artikel. We hopen dat we je voldoende hebben kunnen informeren over compressiekousen en daarnaast kunnen helpen met het maken van de juiste keuze. Zo niet, dan horen we dat graag in de reacties hieronder. Ook als je iets aan dit artikel gehad hebt, horen we dat graag.

Plaats een reactie